Soproni látnivalók

Sopron városa Nyugat-Magyarországon található. A megyeszékhely közel fekszik az osztrák fővároshoz, a határhoz és a Fertő-tóhoz. Lakossága a legutóbbi népszámlálás alkalmával 62 ezer fő volt. A település már az őskorban is lakottnak számított, amelyet több lelet is megerősít. Mivel története hosszú időre nyúlik vissza, így több látnivaló is fennmaradt az utókornak. Ezeket persze időről-időre felújították, illetve modernebb változatokat is építettek.

Ebből a cikkből kiderül, hogy melyek a legszebb soproni látnivalók.

Soproni látnivalók

A látnivalókhoz tartozik elsősorban a Belváros. Itt található a Széchenyi tér, a Petőfi tér, a Liszt Ferenc Kulturális Központ, a Fő tér, és a Várkerület. Nem szabad megfeledkezni a Hűségzászlóról sem, amely a város hűségét szimbolizálja. A trianoni békeszerződést követően a lakosság népszavazással döntött arról, hogy melyik országhoz szeretne tartozni. Mivel döntő többségben hazánkat választották, így Sopront a mai napig a leghűségesebb városnak nevezik.

Lábasház

A Lábasház az 1500-as években épült, nevét pedig a földszinti árkádsoráról kapta. Itt korábban mészárszékek sorakoztak. Az épületben időszakos kiállításokat tekinthetnek meg az idelátogató helyiek és turisták.

Ózsinagóga Sopronban

Az Ózsinagóga két középkori épület udvarán áll. A városban élő zsidókról a 13. századból maradtak fenn írott emlékek, amikor körülbelül 10-15 család élt a Zsidó utcában. Ők építették fel az 1300-as években a zsinagógát, amely Közép-Európában egyedülálló módon gótikus stílusban készült el. Az épület azonban csak töredékesen maradt fenn az utókornak, ám korábbi kinézete rekonstruálhatónak számít. A női zsinagógában bemutatásra került az épület múltja, illetve a zsidóság életében használt tárgyak és leletek.

Taródi vár

A Taródi-vár a magyarországi vizionális építészet legjelentősebb műve. Nevét Taródi Istvánról kapta, aki 1959-ben kezdte el a várat építtetni. Az alkotás 2010-ig készült, ekkor hunyt el a megálmodója, aki a soproni Szent-Mihály-temetőben lett eltemetve. Taródi 1450-ben a szülei telkén kezdte el építeni az első saját várát, amely egy nyolc méteres magas favár volt. Ezt használt faanyagból állította össze, ám ezt nősülése után saját telkére költöztette át. 1959-ben döntött úgy, hogy inkább egy kőépítményt szeretne a telkére. Ekkor kezdte el építeni a Taródi várat, amely a mai napig a város egyik leghíresebb látnivalója.

Terek és kilátók Sopronban és a környéken

Sopronban található továbbá a Deák tér, amely Közép-Európa leghosszabb terének számít. Kilátók tekintetében sem szűkölködnek, hiszen itt épült fel a Károly-, a Hubertusz- és a Sörházdombi-kilátó is.

A legrégebbi soproni látnivalók

A legrégebbi soproni látnivalók között szerepel a Tűztorony, amely az 1676-os tűzvészben leégett. Ezt a későbbiekben a lakók és a város önerőből újította fel és a mai napig az egyik legrégebbi látnivalónak számít a városban. Réginek számít továbbá a már említett zsinagóga, illetve a Lábasház is.

A legkeresettebb soproni látnivalók

Jó kérdés azonban, hogy melyek a legkeresettebb soproni látnivalók. Biztosan ide tartozik a Tűztorony, amely nem csak a legrégebbi, hanem a leghíresebb is egyben. Emellett természetesen sokan látogatnak el a Belvárosban található Fő térre, ahonnan könnyen elérhető a Városháza és több múzeum is.

Összegezve: Sopronba utazva tehát számos látnivalók közül válogathatunk. A város akár több napos nézelődést is ki tud szolgálni, hiszen a vártól elkezdve a Tűztornyon át egészen a múzeumokig várják a turistákat. Magyarországon itt található a legtöbb kulturális látnivaló, amely szintén vonzó lehet a törtélemet és a kultúra szerelmeseinek. Amennyiben Sopronban jársz, semmi esetre se hagyd ki a már említett Tűztornyot, valamelyik kilátót, de érdemes betérni a Kecske-templomba is, amely a megyeszékhely legismertebb temploma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*