Sopron, a város

Sopron városának története az őskorra nyúlik vissza, hiszen a leletek alapján már ekkor lakott volt a nyugat-magyarországi megyeszékhely. A településnek a legutóbbi népszámlálás alkalmával 62 ezer fős lakosa volt, amely növekvő tendenciának számít a 2011-es adatokhoz képest. Nem csoda, hiszen az osztrák határ közelsége, a számos lehetőség és látványosság, illetve az egyetem is vonzza az embereket.

Sopron, mint leghűségesebb város

A trianoni békeszerződés óta Sopron számít Magyarország leghűségesebb városának. Ekkor történt ugyanis, hogy szavazással döntötték el, melyik országhoz szeretnének tartozni. A népesség nagy százaléka voksolt arra, hogy hazánk fontos számára, így azóta Sopront nevezik a leghűségesebb városnak. Az itt lakók büszkék arra, hogy Magyarországon élhetnek.

Sopron leghíresebb látnivalói

A városnak számos látnivalója van. A leghíresebb talán a Tűztorony, amely az 1676-os tűzvészben egyszer leégett, a város nagy részével együtt. Ezt a lakosság és a település önerőből újította fel és azóta is várja a látogatókat. Természetesen a látnivalók között szerepel a Belváros, a Fő tér, a Taródi vár, a Hubertusz kilátó, a Kecske-templom, a Hattyús kút, az Ózsinagóga és a Petőfi Színház.

Soproni rendezvények

Sopronban rendezik meg minden évben az egyik leghíresebb zenei fesztivált, a VOLT-ot. Ebben az időszakban több tízezer turista érkezik a városba, külföldi és belföldi egyaránt. Emellett természetesen ott vannak az Ünnepi Hetek és a Tavaszi Fesztivál is. Októberben kerül megrendezésre a Soproni Ásványbörze is, amely egy kétnapos esemény.

Sopron város híres szülöttei

Kevesen tudják, hogy számos híres ember született a városban. Köztük van Berzsenyi Dániel költő, Bartók Béla zeneszerző, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok, Liszt Ferenc zeneszerző és zongoraművész, Horthy Miklós kormányzó, Szász Endre képzőművész, Rákosi Mátyás politikus, Petőfi Sándor költő, de még Ullein József műépítész is itt látta meg a napvilágot.

Sopron város nemzetközi kapcsolatai

Sopronnak több testvérvárosa is van. Köztük szerepel az olaszországi Bolzani, az izraeli Eilat, a görögországi Spárta, az osztrák Kismarton, a finn Seinäjoki és nem utolsó sorban a knai Jicsang is. A kapcsolatokat folyamatosan ápolják, így lehetséges, hogy az említett finn város már 1986 óta testvérvárosa a megyeszékhelynek.

A soproni média

Sopron városa három adóval rendelkezik. A Sopron Televízó és a Trió TV Dunántúl mellett a Rábaközi Televíziót is fogni lehet. Rádió kapcsán kettőt érdemes megemlíteni, az egyik a Rádió 1 Sopron, a másik pedig a Karc FM Sopron. Újságból azonban sokkal több van, hiszen a KISALFÖLD mellett folyamatosan készül a Soproni Téma, a Sopron Press, a Hírsztár és a SztárInfó is. Persze a nyomtatott sajtó mellett nem szabad megfeledkezni az online jelenlétről sem. Több internetes portál is működik, amely a városhoz kapcsolható. Ide tartozik a Sopron Médiaportál, az InfoSopron.hu, a Hűség Városa, a minden, ami Sopron és természetesen a sopronibelvaros.hu című lap is.

Sopron tehát bővelkedik látványosságokban, nemzetközi kapcsolatokban és médiás jelenlétben is. Nem szabad megfeledkezni a híres szülöttekre sem, amelyekre az egész város büszke. Trianon óta nem véletlen nevezik a leghűségesebb városnak, hiszen azóta is az egyik legszebb ékköve az országnak Győr-Moson-Sopron székhelye.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*