Hasznos információk Sopron-ról

Sopron Magyarország nyugati határa mellett fekszik, közel az osztrák fővároshoz és a Fertő-tóhoz. A határ pár kilométerre található a belvárostól, ahol számos látványosságot is felfedezhetünk. A megyeszékhely lakossága körülbelül 62 ezer fő, akik a közel 170 négyzetkilométeren élik mindennapjaikat.

Hasznos információk Sopron-ról, a leghűségesebb városról

Sopron több minden miatt vált híressé. Már az őskor óta lakottnak számít, de az évszázadok alatt számos háborút, illetve még egy tűzvészt is át kellett élnie a helyi lakosoknak.

Közlekedés

Hasznos információ Sopron-ról, hogy Győr-Moson-Sopron megyeszékhelye a 84-es és a 85-ös főúton lehet megközelíteni autóval vagy busszal. Vasúton GYSEV-vel érhető el Budapestről Győrön át, illetve Szombathely felől a 15-ös számú vonalon.

Ausztriába összeköttetést kínál az A2-es és az A3-as autópálya Burgenland tartományba. Vonattal Bécsújhely felé egyvágányú vonat közlekedik, Ebenfurt és Bécs felé pedig villamosított változattal utazhatunk el a szomszédos országba.

EuroVelo kerékpárhálózat

Sopronon halad át az európai és nemzetközi kerékpárhálózat, az EuroVelo tizenharmadik vonala. Az Iron Curtain Trail Norvégiából indul és a vasfüggöny egykori nyomvonalán szeli át a kontinenst északról dél felé. A hálózat több mint 10 ezer kilométer hosszú és húsz országot érint. A megyeszékhelyre Ausztria felől érkezik, majd egy kis kitérőt követően vissza is tér a szomszédos országba. Az útvonal Törökországban ér végez, ám kitáblázva egyelőre nincsen.

Az ország egyetlen erdőmérnöki kara

Sopronban található az ország egyetlen erdőmérnöki kara. Csak itt van lehetőség erdőmérnöki tanulmányokat folytatni és alap- illetve mesterdiplomát szerezni ezen a szakon. Emellett természetesen várják a fiatalokat a természetvédelmi mérnöki, a földmérő és földrendező mérnöki és a vadgazda mérnöki szakokra egyaránt.

Sopron híres szülöttei

Kevesen tudják, hogy több híres magyar is ebben a városban látta meg a napvilágot. Sopron szülöttei között szerepel Bartók Béla zeneszerző, Berzsenyi Dániel költő, Liszt Ferenc zeneszerző, Horthy Miklós parancsnok és kormányzó, Rákosi Mátyás politikus, Petőfi Sándor költő, Szász Endre képzőművész és Ullein József műépítő is.

További hasznos információk Sopron-ról

Sopronban számos látnivaló közül válogathat, aki elutazik a városba. A turistáknak lehetősége van megcsodálni a tűzvész után újjáépült Tűztornyot, a Belvárost, a Hubertusz-kilátót, a Taródi várat, a Városházát és a Kecske-templomot is.

A településen zajlik le minden évben az ország egyik legnagyobb fesztiválja, a VOLT Fesztivál is. Ide minden alkalommal nemzetközi és világhírű előadók érkeznek fellépni és szórakoztatni a résztvevő fiatalokat. A rendezvény által a nyár első időszakában több tízezer külföldi és beföldi érkezik a városba, amely a turisztikai szektort erősíti.

Sopronban tehát nem lehet unatkozni. A várost több útvonalon is meg lehet közelíteni, akár autóval, akár vonattal, akár busszal utaznánk a megyeszékhelyre. A településen halad át az EuroVelo kerékpárhálózat, itt található az ország egyetlen erdőmérnöki kara, de látványosságokban sincs hiány. A tűzvészt átélt Tűztorony mellett megcsodálható továbbá a Belváros, a Kecske-templom és a Taródi vár is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*