//12 dolog, amit tudni érdemes a fújható szigetelésről

12 dolog, amit tudni érdemes a fújható szigetelésről

Megfelelő szigeteléssel jelentősen csökkenthetjük az épület fűtéséhez és hűtéséhez elhasznált energia mennyiségét. A meleg nagy része a padláson keresztül távozik, ha viszont nincs megfelelően szigetelve az épület, akkor gondot okozhat a magas energiaszámla. 

Ebben a cikkben kitérünk arra, hogy milyen szigetelési fajták közül választhatunk. A szigetelési fajták közül a hagyományos rendszeren belül hungarocellel, kőzetgyapottal vagy üveggyapottal, illetve a modern technika által képviselt fújható szigeteléssel dolgoznak napjainkban. Valamint beszámolunk arról, hogy a soproni purhabszigetelés ára miként alakul manapság.

Mikor érdemes hagyományos szigetelési technikát választani?

A hagyományos tekercses vagy táblás szigetelés a sima, egyszerű födém esetében megfelelő. Párazáró fóliát a szigetelés alá kell elhelyezni, hogy megvédje a szigetelést a nedvességtől.

A hagyományos szigetelést házilag is meg lehet oldani, csak arra kell vigyázni, hogy a kellő vastagság meg legyen, a szigetelés minősége megfelelő legyen és lehetőleg a tekercses változatot használjuk, mert könnyebb vele dolgozni és költséghatékonyabb is. Vigyázni kell azonban, hogy a teljes felületet ne zárjuk le mert a szigetelésen nem lehet járkálni.

Mikor érdemes fújható szigetelést választani?

Amikor sok az egyenetlenség, a beugró, a kémény a padlásfödémen és ezek miatt a hagyományos szigetelőanyag nem, vagy csak nagyon nehezen alkalmazható. A gépészeti szigeteléssel ellátott födémnél nem lehet a hagyományos szigetelőanyagot használni, csak a fújható szigetelő típust. A fújható változattal hézagmentesen a legkisebb résbe is bejuttatható a szigetelőanyag. A fújható szigetelések üveggyapotból, kőzetgyapotból, polisztirol gyöngyből, cellulózból, purhabból, kenderből, farost anyagokból készülnek.

Milyen előnyei vannak a fújható szigetelésnek?

 1. Nehezen elérhető helyekre is alkalmazható résmentes szigetelést biztosít.
 2. Tiszta, nincs utána hulladék.
 3. Gyorsan megvan, akár 1 nap alatt elkészül.
 4. Kötőanyagot és egészségre ártalmas összetevőket nem tartalmaz.
 5. Természetes anyagokból készül, környezetbarát.
 6. Nem tartalmaz rágcsálóirtó vegyszereket, sem gombamentesítőt, sem égéskésleltetőt.
 7. Átereszti a párát, a nedvességet nem jöhet létre használatával penészesedés.
 8. Víztaszító, vízálló anyaggal kezelt, nem szívja magába a nedvességet.
 9. Nem érzékeny a hőingadozásra, nem mozdul el, nem vetemedik.
 10. Nem alakulnak ki hőhidak a használatával.
 11. Jó légáteresztő képessége van.
 12. Nem éghető tűzvédelmi kategóriába sorolt.

Általánosan jellemző a szigetelések alkalmazására, hogy padlás szigeteléssel jelentős költségeket takaríthatunk meg, spórolhatunk a fűtés és hűtés számlán. Jobb a komfort érzetünk egy szigetelt házban, télen megtartja a meleget az épület, nyáron pedig nem engedi be a hőséget.

Kevesebbet kell szervizelni a kazánt és a klímát, mivel nem megy olyan gyakran. A klíma használatánál azonban a karbantartás nem kerülhető el, hiszen a túl nagy hőingadozás,  és a karbantartás hiánya egészségügyi problémákat okozhat a szervezetünknek. Jól szigetelt padlással 20%-kal többet lehet kérni, ha eladásra kerül az ingatlan mint nélküle.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a modern fújható szigetelésnek sokkal több pozitív hatása van, mint a hagyományos szigetelési módnak ezért, ha megtehetjük, szigeteléskor a fújható szigetelést válasszunk.